Kanados sfinksų katės

Kanados sfinksas – ar tai tik katė be kailio? Visi sutiks, kad sfinksas - išskirtinis gyvūnas, tačiau labiau nei išvaizda iš kitų veislių atstovų jis išsiskiria unikaliu charakteriu, tarsi sfinksai nebūtų katės. Kartu su kailiu jie prarado ir dalį savo katiniškos nepriklausomybės. Sfinksas nėra tas katinas, kuris vaikšto vienas, jis kaip šuo prisirišęs prie žmogaus ir jam reikia žmogaus draugijos. 

Charakteris

Sfinksas nepakeičiamas šeimoje su vaikais, tai tarsi nepavargstanti auklė: laksto, žaidžia, kartais nuvargę kartu ir užmiega. Ir galite būti ramūs – niekada vaikui nebus įdrėksta ar įkąsta – sfinksai meilūs, švelnūs ir absoliučiai neturi agresijos. Kartais kaip tik sfinksą reikia saugoti nuo vaikų fantazijos, nes jie nesipriešina ir tik murkia, nors vaikai vedžioja juos ant dviejų kojų, patampo už ausų ir uodegos, kartais padaro meno kūrinį apipaišydami šonus. Net jei netyčia sfinksas būtų skaudžiai užgautas, po kelių minučių pamiršęs skausmą jis jau bučiuotųsi, glaustytųsi ir visaip kitaip meiliai reikalautų dėmesio. Sfinksus galima dresuoti, jie supranta kai kurias komandas, o gyvendami šalia žmogaus – prisitaiko prie visų jo poreikių ir tarsi supranta iš pusės žodžio. Tai intelektualios katės, galinčios užjausti, suprasti, paguosti, pakelti nuotaiką. Jie niekada jūsų neužgaus, visada bus ištikimi ir nuoširdžiai mylės. Tai geriausias draugas, kokį galima turėti.

Sfinksai – fotografų džiaugsmas

Artistiški, moka pozuoti, žaismingi. O jau kūno grožis! Išskirtinė eisena, proporcijos, švelnios linijos, skulptūriškumas, nuostabios ir išraiškingos citrinos formos akys sužavėjo ne vieną fotografą ar menišką sielą. O dar tos didelės didelės ausys, išpūstos ūsų pagalvėlės, daug raukšlių daro šios veislės atstovą dar nuostabesnį, tiesiog nežemiškos išvaizdos. Paglostęs sfinksą, niekada to nepamirši – oda minkšta, karšta ir švelni kaip persikas.

 

 

Istorija ir kilmė

Apie plikas kates, egzistavusias Egipto faraonų laikais sklando legendos. Yra duomenų, kad sfinksai gyveno pas actekus, senovės Meksike, nors jų išvaizda gerokai skyrėsi nuo dabartinių. Dabartinių sfinksų atsiradimas siejamas su 1966 m atrastais plikais kačiukais Kanadoje. Tik didelio veisėjų darbo ir kantrybės kuriant ir saugant veislę dėka sfinksas tapo toks, koks yra dabar.

 

Veislės aprašymą parengė Daiva Blažiūnaitė
Kanados sfinksų veislynas Naked Soul