Kurilų trumpauodegės ilgaplaukės

Rūstus ir rimtas Kurilų trumpauodegių žvilgsnis tikriausiai ne vieną verčia susimąstyti apie šios kačių veislės atstovų charakterį. Neleiskit būti suklaidinti laukinės Kurilų trumpauodegių išvaizdos. Nepaisant tokios išorės, tai yra labai švelni, inteligentiška ir nepaprastai mylinti savo žmogų katė.
 
Kurilų trumpauodegiai – natūraliai gamtoje susiformavusi veislė. Ši kačių veislė natūraliai išsivystė Kurilų salose, esančiose netoli Japonijos ir priklausančiose Rusijai. Visus metus šiose salose labai šalta, todėl kurilai prie tokio atšiauraus klimato turėjo prisitaikyti.

Išvaizda

Tik žvilgtelėjus į Kurilų trumpauodegę katę gali pasirodyti, kad ši veislė niekuo ypatingu nepasižymi. Tačiau užtenka jai atsistoti visu ūgiu ir pademonstruoti savo eksterjerą, dėl ko iškart pakeisite nuomonę, nes kurilas parodys tai, kas išskiria jį iš kitų kačių veislių, – trumpą uodegą.
Uodegos ilgis gali būti 3-8 cm, ilgesnė nei 8 cm arba trumpesnė nei 3 cm uodega laikoma defektu (diskvalifikacija, kai uodega ilgesnė nei 12 cm). Kiekvieno katino uodega yra skirtinga ir unikali, neįmanoma surasti dviejų katinų su identiškomis uodegomis. Uodegos unikalumą galima būtų prilyginti žmogaus rankų pirštų antspaudams.
Kitų kačių veislių atstovų uodegos, turinčios lūžį, laikoma, kad yra su defektu, tokių kačių net neleidžiama veisti. O čia ir vėl atsiskleidžia Kurilų trumpauodegių unikalumas – jų uodegoje turi būti bent 2 lūžiai, jei yra tik 1 lūžis, laikoma, kad tai yra trūkumas, jei lūžių išvis nėra, gyvūnas diskvalifikuojamas. Nepaisant to, kad uodegoje yra lūžių, ji turi būti lanksti ir laisvai judėti, kas labai gražiai atsiskleidžia, kai katė demonstruoja savo emocijas, vizgindama uodegytę.
Uodega – tai kačių koordinacijos „vairas“. Trumpą Kurilų trumpauodegių uodegą kompensuoja ilgos užpakalinės kojos. Jos padeda susikordinuoti šuolio metu, išlaikyti pusiausvyrą. Kurilams tai yra svarbu, nes jos yra labai šoklios katės, nevengiančios užsilipti į aukščiausią namų vietą ir mėgstančios iš ten stebėti visa, kas dedasi aplink jas. 

Uodegų rūšys

  • šluotelė;

 

  • spiralė:

  

pasisukusi į šoną ir žemyn           pasisukusi į šoną ir atgal             kablys

 

  • užlinkimas:

  

užlinkimas su prailgėjimu            užlinkimas su sutrumpėjimu       spiralės formos užlinkimas

 

  • pavėluotas bobteilas (mažiausiai vertinama uodegos forma, trūkumas)

Vis populiarėjant veislei, trumpa uodega ir kvadratinis kūnas kėlė klausimą, ar šie požymiai neturės įtakos Kurilų trumpauodegių sveikatai. Keli entuziastai (T. Bačiarova, L. Ivanova ir O. Puškina), užsiėmę šių kačių veisimu, įrodė, kad tai jokios įtakos neturi. Priešingai – kurilai pasižymi puikia sveikata ir neturi jokių specifinių ligų.
 
Kurilų trumpauodegių kūnas yra raumeningas, kompaktiškas, tvirtas, nugara nežymiai išriesta (arkos formos). Šios veislės katės turi gerai išvystytą kailį bei tankią povilnę. Kailio ilgis svyruoja tarp 3-8 cm, o ant uodegos visada užauga ilgesnis, sudarydamas „pom-pom“ efektą. 

Charakteris

​Išskirtinė Kurilų trumpauodegių išvaizda – dar ne viskas. Taip pat jie pasižymi nuostabiu charakteriu. Kurilai yra prieraišūs, draugiški, pakankamai aktyvūs, o svarbiausia – be galo protingi. Mažam Kurilų trumpauodegių veislės kačiukui užtenka vos kelis kartus pasakyti, kas jam galima, kas ne, ir jis visą laiką tai atsimins. Šios katės nepaprastai myli žmones, dėl to dažniausiai prisiriša prie savo žmogaus, o ne prie gyvenamos vietos. Ši savybė palengvina šių kačių šeimininkų keliavimą kartu su augintiniu. Kurilų trumpauodegiai mėgsta būti lepinami dėmesiu, yra bendraujantys, dalyvauja šeimos ar šeimininko gyvenime, tačiau tikrai nėra per daug įkyrūs.
Kad ir kaip neįprasta tai girdėti apie kates, Kurilų trumpauodegiai yra lengvai dresuojami: šias kates galima išmokyti atnešti kamuoliuką ar suglamžytą popieriuką bei kitų įdomių triukų, svarbiausia surasti, kas katę domintų, ir ji tai atliks su malonumu.
Beje, grįžę po sunkaus darbo visada rasite, kas jus pasitinka. Tik išgirdę rakinamų durų garsą, Kurilų trumpauodegiai kaipmat prisistato prie durų (žinoma, jei tik nėra kietai įmigę ;)), kantriai laukia šeimininko, o jam įėjus pasitinka jį meiliais glaustymaisis apie kojas.
Tiesa, kurilai puikiai sutaria tiek su šunimis, tiek su katėmis. Kad susidraugautų su savo gentainėmis, reikia kelių dienų, tačiau vėliau jie tampa neatskiriamais draugais.

 

Veislės aprašymą parengė Livija Pėstininkaitė
Kurilų trumpauodegių veislynas Cola Corto*LT