Meino meškėnų katės

Meino meškėno (maine coon ar maine shag) veislė kilusi iš Jungtinių Amerikos Valstijų Meino miestelio. Nėra tiksliai žinoma kaip ši veislė atsirado, tačiau apie ją žinoma jau nuo XIX a. ir ji tituluojama kaip viena iš natūraliai atsiradusių veislių. 

Kilmė

Įvairūs šaltiniai teigia, kad stambias, ištvermingas kates į laivus imdavo jūreiviai. Keturkojai saugodavo maisto atsargas nuo laive knibždančių žiurkių bei padėdavo žmonėms įveikti psichologinę įtampą, kuri atsirasdavo ilgą laiką būnant toli nuo namų. Katės jūreivius lydėdavo ir krante, neretai ten ir pasilikdavo.

Šiuo metu yra felinologų, kurie mano, kad ši veislė atsirado sukergus trumpaplaukes kates su ilgaplaukiais patinais, atvežtais į Naująją Angliją vikingų arba jūreivių.

Istorija

Puikiai parodoje Bostone pasirodžiusio meino meškėno Captain Jenks dėka ši veislė 1861 metais buvo užregistruota literatūroje.

1895 metais Medisone Meino meškėno katė Cosie buvo pripažinta geriausia iš geriausiųjų. Šios veislės populiarumas smarkiai išaugo nuo 1950 metų, kai buvo įsteigtas Meino meškėnų kačių klubas, vadovaujamas Alta Smith ir Ruby Dyer. Veislės standartai aprašyti dar 1961 metais. Nuo to laiko šios veislės populiarumas smarkiai augo. Ši katė yra antroji pagal populiarumą kačių mėgėjų asociacijoje ir viena populiariausių pasaulyje veislių, auginamų namuose.

Meino meškėnų veislė smarkiai keitėsi bėgant metams, katės tampa stambesnės, ilgesnės ir labiau laukinės išvaizdos.

Išvaizda

Jie gali puikiai išgyventi ir prisitaikyti net atšiauriauriomis, permainingomis klimato sąlygomis. Tai įrodo jų išorė: tankus, vandens nepraleidžiantis kailis, tvirta kaulų ir raumenų struktūra, didelis svoris. Nuo šalčio šiuos katinus saugo ilga pūkuota uodega, kuria jie gali užsikloti visą savo kūną, tankūs plaukų kuokštai virš ausyčių ir letenėlese, kurios plačios kaip tikri sniego batai. Didelės akys ir ausys, stambus, kampuotas snukis taip pat rodo, kad šios katės yra medžiotojos ir kovotojos už išgyvenimą rūsčioje gamtoje. Kai kurie Meino meškėnai turi 6 pirštus

Meino meškėno pagrindinis plaukas pusilgis ir riebaluotas, kad geriau nutekėtų vanduo ir gyvūnas nesušlaptų. Vasarą plaukas trumpesnis, žiemą ilgesnis, tik uodega visą laiką apaugusi ilgais tankiais plaukais

Šios veislės katės vystosi lėtai, brandą ir tikrąjį dydį pasiekia 3-4 gyvenimo metais. Įdomiausia tai, kad per visą savo gyvenimą šios katės išsaugo žaismingą kačiuko temperamentą, kuris kartais nelabai derinasi su jų solidžia, kartais netgi rūsčia išvaizda.

Meino meškėno katės vidutiniška gyvenimo trukmė yra 12-14 metų. 2016 metais Gineso rekordų knygoje įrašytas seniausias pasaulyje gyvenantis katinas  26 metų amžiaus– Meino Meškėnas, gimęs 1989 metais JAV Oregono miestelyje

Patinai sveria 6-9 kg, o patelės 4 - 6kg. (Kastruoti/ sterilizuoti sveria daugiau). Tai ilgiausia ir didžiausia naminė katė pasaulyje . Gineso rekordų knygoje 2013 m. buvo įrašytas ilgiausias šios veislės atstovas Stewie, kurio ilgis siekė 123 cm. nuo nosies iki uodegos galiuko.

Charakteris

Meino meškėno charakteris darnus: jis be galo ramus, švelnus, lengvai adaptuojasi, nėra agresyvus, tačiau mėgsta užimti dominuojančią poziciją. Tai žavinga, be galo šeimyniška veislė, katės neprisiriša prie vieno šeimininko, o mielai bendrauja su visa šeima. Nors toks galingas katinas užima daug vietos ant sofos, tačiau tuo pačiu jis sugeba įlįsti į įvairiausius kampus, mažiausias neįtikėtinų formų landas, esančias namuose.

Nėra nė vieno dalyko, dėl kurio galima būtų nemėgti šios veislės atstovo. Vienu metu buvusi ant išnykimo ribos, dėl savo didingos išvaizdos, labai gražaus kailio ir šlovingai ilgos uodegos šiuo metu tai be galo populiari veislė. Jei Jūs neįsimylėjote šios katės pažvelgę į ją, tai ji, be jokios abejonės, papirks Jus savo neįtikėtinai meiliu charakteriu.

Meino meškėnai labai lojalūs ir draugiški, tačiau neįkyrūs. Dažniausiai jie yra atsargūs su nepažįstamaisiais (nebailūs, bet drovūs), tačiau puikiai sutaria su vaikais, kitomis katėmis ir netgi kitais gyvūnais.

Šie katinai visą gyvenimą išlieka kaip 3 metų vaikai: smalsūs, žavūs, be jokios sąžinės graužaties. Jie kartais sugeba namuose padaryti visišką chaosą, savo judrumu sudaužyti ar tiesiog numesti ne vietoje paliktus daiktus, bet savo meiliu žvilgsniu pažvelgę į akis papirkti šeimininką. 

Jiems būtina įrengti draskyklę- laipynę, tai kainuos daug pigiau, nei vėliau sugadintų baldų atstatymas, tai netgi gali būti maža kampinė draskyklė netoli tos vietos, kur Jūs dažnai sėdite ar netgi miegate. Jie labai lengvai treniruojami, nes yra be galo protingi. Juos lengva išmokyti vaikščioti su pavadėliu. Jie retai miaukia – dažniau murkia, skleidžia švelnius, cypsėjimą ir čiulbesį primenančius garsus.

Meino meškėnai mėgsta vandenį, ne tik jį gerti, bet ir su juo žaisti, pasisemti vandens su letenėle, jį maišyti.

Priežiūra nesudėtinga – užtenka kartą per savaitę gerai iššukuoti kailį, patartina kartą per mėnesį išmaudyti taip pašalinant negyvą plauką ir dalį poplaukio, bei sumažinant plauko kiekį namuose.

Meino meškėnai – unikalios katės. Intelektas, meilumas, žavesys, nepriklausomybė, grožis ir dydis atspindi šios didingos veislės ypatumus.

 

Veislės aprašymą parengė Beata Kudzevičienė
Meino meškėnų veislynas „Udeiman“