Regdolų katės, kitaip „skudurinės lėlės“

Skudurinukė – pusiau ilgaplaukių kačių veislė. Lietuvoje dažniausiai vartojami du veislės pavadinimai – regdol (ragdoll - angl.) ir skudurinukė.

Veislė atsirado JAV 1960 m. pabaigoje, kai balta mėlynakė angoros katė su Siamo katinu, kaip ir tikėjosi jų veisėja,  susilaukė neįtikėtinai gražių kačiukų.

Išvaizda

Nepatyrusiems kačių mylėtojams skudurinukė labai panaši į Birmos katę, tačiau jos krūtinė platesnė, kojos stambesnės. Suaugusios katės sveria nuo 3,6 iki 6,8 kg, o katinai - nuo 5,4 iki 9 kg ir daugiau.
Ragdoll veislės kačių galva plataus pleišto formos. Mėlynos akys didelės ir ovalios, migdolo formos. Uodega vidutinio ilgio, kojos trumpos. Skudurinukių  kailiukas minkštas, primenantis triušio ir beveik nesivelia, nes neturi tankaus poplaukio, todėl šios pusiau ilgaplaukės katės kailio priežiūra - minimali.

 

Kačiukai gimsta balti, 8-10 savaitę pradeda ryškėti tamsios žymės ant snukučio, ausų, uodegos ir letenėlių. Spalva nusistovi tik 3-4 gyvenimo metais. Galimi keli skirtingi spalvinimo „modeliai“ - Pointed - vienos spalvos tamsios žymės (nosis, ausys, uodega ir letenėlės, kaip Siamo kačių); Mitted – tokie pat, tik su baltomis „pirštinaitėmis“ (gali būti balta linija ar dėmė ant snukučio, būtina balta "pilvo juosta", prasidedanti nuo smakro) ir baltu smakru; Bicolor - baltos kojos, balta apversta "V" ant snukučio, baltas pilvas ir kartais baltos dėmės ant nugaros. Tamsios žymės gali būti rainos, šokolado, liepsnos ir atitinkamai "atskiestų" spalvų - mėlynos, alyvinės ir grietinėlės. Gali pasitaikyti ir taip vadinamas „vėžlinis“ - dviejų ar net trijų spalvų derinys.

Charakteris

Kaip rodo pats pavadinimas (Rag Doll – skudurinė lėlė), ši katė yra švelni, meili, labai lanksti, tarsi medžiaginė. Ji yra protinga, meili, žaisminga, gerai sugyvena su kitais gyvūnais, tačiau nemoka apsiginti, nesuvokia, kad nagai ir dantys gali būti ginklai, todėl nuo galimų skriaudikų slepiasi. Būtent dėl šios priežasties skudurinukės - išimtinai kambarinės katės, jos lauke neišgyventų nė dienos.

Tai stulbinančiai gražios išvaizdos, išskirtinai pasitikinčios savimi, ištikimos ir mylinčios katės. Jos švelnios ir paklusnios, labai draugiškos, puikiai prisitaikančios įvairiausiose situacijose.

Namuose jos visiškai atsipalaidavę ir dažnai skudurinukę galima stebėti ramiai snaudžiančią ant sofos atlošo laisvai ore kabančiomis kojomis. Yra pasakojamos įvairiausios istorijos apie šių kačių neeilinį gebėjimą atpalaiduoti raumenis ir taip išsigelbėti neįtikėtinose situacijose, tačiau šis gebėjimas gali būti ir pražūtingas - skudurinukės nesugeba apsiversti ore ir visada nukristi ant kojų, kaip įprastos katės...

 

Skudurinukės gyvena dėl žmogaus ir todėl dažnai pasitinka šeimininką prie durų vos išgirdę rakinamas duris. Jos gana smalsios ir išdykę, nors tuo pat metu labai švelnios, ramios ir paklusnios. Dėl savo pernelyg švelnios prigimties šios katės yra visiškai priklausomos nuo geros šeimininko valios, jas reikia saugoti nuo per didelės vaikų „meilės“. Regdol katės mėgsta glamones. Jos tikrai brangina laiką, leidžiamą su šeimininku. Skudurinukei gali užsegti pavadėlį, vežtis ją į kelionę, apgyvendinti viešbutyje - visur ji jausis komfortabiliai, jei šalia bus šeimininkas.

Būtent šia ir kai kuriomis kitomis charakterio ypatybėmis ragdoll katės primena šunį - jos laksto po kambarį per žingsnį prieš ar už žmogaus ir atrodo, kad visada jaučia nepaliaujamą poreikį padaryti šeimininką laimingą. Jos atbėga pašauktos vardu, prašydamos skanėsto kepšteli letenėle ir nuolatos atidžiai stebi aplinką.

Skudurinukių miaukimas minkštas ir švelnus, tačiau murkia jos garsiai. Dėl šios savybės ir mokėjimo prisitaikyti ši veislė pasirenkama kai kuriose klinikose, taikančiose felinoterapiją. Tai sveikos ir ištvermingos katės, tačiau veislė yra labai nauja, genofondas nedidelis, todėl veisiant labai svarbu atsižvelgti į genetinių linijų artumą.

Šios katės labai populiarios savo tėvynėje JAV, Kanadoje, Skandinavijos šalyse, šiuo metu sparčiai populiarėja Vakarų Europoje. Deja, Baltijos šalyse tai dar reta veislė.

 

Veislės aprašymą parengė Daiva Ranonienė
Regdolų veislynas Jaukuma